Λιμνη Κερκινη

Λιμνη Κερκινη

Στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Σερρών, μόλις 40 χλμ. από την ομώνυμη πρωτεύουσα και περίπου 100 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, συναντάμε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Χώρας μας. Tη λίμνη Κερκίνη, έναν από τους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας.

Νιώστε το αγκάλιασμα της φύσης, περνώντας με τις Βάρκες ανάμεσα στις άγριες ιτιές του παρυδάτιου δάσους και τα ανθισμένα νούφαρα που στέκουν κατά συστάδες στον υδάτινο καθρέφτη της. Οι «πλάβες», οι χαρακτηριστικές βάρκες της λίμνης, θα σας φέρουν σε άμεση επαφή με το υδάτινο στοιχείο, σε ασφαλή όμως απόσταση από τα πουλιά που κουρνιάζουν στις όχθες της. Παρατηρήστε με σεβασμό την πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής∙ αφουγκραστείτε τους ήχους της λίμνης∙ περιηγηθείτε στην καταπράσινη φύση και στις χρυσαφένιες καλαμιές. Καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους – δηλαδή Χειμώνα -φθινόπωρο – Άνοιξη – Καλοκαίρι έχετε την επιλογή να κάνετε βαρκάδα, ιππασία, πεζοπορία, τοξοβολία, κανο και ποδηλατάδα στις όχθες της.

Ζήστε την εμπειρία του μοναδικού θεάματος που προσφέρουν οι νεροβούβαλοι – 3500 τον αριθμό – μοναδικό είδος στην Ευρώπη, τους οποίους θα συναντήσετε στη περιοχή των Χρυσοχωράφων, της Βυρώνειας, της Κερκίνης, του Μανδρακίου, της Λειβαδιάς. Τρυφερό θέαμα προσφέρουν και οι φωλιές των πελαργών, με τα κεφαλάκια των νεοσσών να ξεπροβάλλουν μέσα από τα κλαδιά. Θαυμάστε το υπέροχο πέταγμα των αργυροπελεκάνων να παραδίδουν μαθήματα αεροδυναμικής κάθε φορά πού αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το νερό ή το έδαφος.
Αυτός ο τεχνητός παράδεισος δημιουργήθηκε από την ανθρώπινη παρέμβαση, όταν το 1932 κατασκευάστηκε το πρώτο φράγμα στα νερά του ποταμού Στρυμόνα, στη περιοχή του Λιθότοπου. Με αυτό το πολύ μεγάλο έργο για την εποχή, δόθηκε πνοή στον τόπο και στους παραλίμνιους οικισμούς.
Στην ίδια ωστόσο περιοχή προϋπήρχε υγρότοπος και έτσι η λίμνη συνεχίζει να φιλοξενεί σημαντικό πλήθος και αριθμό ειδών, ενώ παραμένει σημαντικός μεταναστευτικός σταθμός πολλών σπάνιων πουλιών.

Σήμερα θεωρείται ένα από τα καλυτέρα μέρη της Ευρώπης για φυσική παρατήρηση 300 και πλέον ειδών- σπάνιων και προστατευμένων – που ζουν και αναπαράγονται εδώ. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που επιστήμονες και ερασιτέχνες απ’ ολόκληρο τον κόσμο επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή για τις μελέτες τους. Την πλούσια ορνιθοπανίδα συμπληρώνει ένας σημαντικός αριθμός θηλαστικών που βρίσκουν καταφύγιο στα πυκνόφυτα παραποτάμια δάση που στεφανώνουν τη λίμνη.