ΗΤΑΥΡΟΣ

Ο Ήταυρος (Botaurus stellaris – Βόταυρος ο αστρικός) (Λινναίος 1758)είναι ένας σχετικά σπάνιος ερωδιός με αρκετά μεγάλη εξάπλωση. Ανήκει στην τάξη των Πελαργόμορφων (Ciconiiformes),στην οικογένεια των Ερωδιίδων (Ardeidae) και το Γένος Βόταυρος (Botaurus).

itavros_1
itavros_2

Είναι μερικώς μεταναστευτικό είδος, στις περιοχές φωλιάσματος όπου συμβαίνει αυτό φτάνει τον Μάρτιο και αναχωρεί γύρω στον Σεπτέμβριο.Είναι ένα μεσαίου μεγέθους πτηνό. Τα δύο φύλα είναι ίδια σε εμφάνιση (αν και στο μέγεθος το αρσενικό μπορεί να είναι λίγο πιο μεγάλο από το Θηλυκό) και σε χρωματισμό. Ο λαιμός του δεν είναι ιδιαίτερα μακρύς σε σχέχη με τους άλλους ερωδιούς ενώ τα πόδια του είναι μεγάλα και χοντρά. Ο χρωματισμός του έχει αποχρώσεις του μπέζ, που ποικίλουν από το κιτρινωπό μέχρι το κοκκινωπό, εκτός από την κοιλιά που είναι ανοιχτόχρωμη, ενώ σε όλο του το σώμα είναι γεμάτος με κηλίδες και ραβδώσεις χρώματος σκούρου καφέ-μαύρου. Το πάνω μέρος του κεφαλιού είναι σκούρο καφέ όπως και μια γραμμή, σε κάθε πλευρά του κεφαλιού, που ξεκινάει από την βάση του ράμφους και συνεχίζει μέχρι την αρχή του λαιμού. Το ράμφος έχει πορτοκαλί χρώμα ενώ τα πόδια είναι πράσινα.

Τα νεαρά μοιάζουν με τα ενήλικα με την διαφορά ότι έχουν πιο ανοιχτό χρωματισμό και λιγότερο έντονες αντιθέσεις. Αποκτούν τον χρωματισμό των ενηλίκων στο πρώτο έτος της ηλικίας τους. Αυτός είναι ένας από τους πιο μιμητικούς χρωματισμούς και κάνει τον ήταυρο σχεδόν αόρατο στο φυσικό του περιβάλλον.